En nem opskrift med ramsløg, som varer rigtig længe

Nem og lækker opskrift på Ramsløgsalt, som passer til næsten ALT

Når først man har fundet sig det gode ramsløgsted er den flotte grønne urt nem at sanke, fordi den typisk breder sig ud over et større areal.

Ramsløg kan plukkes i forholdsvis lang tid fra februar til slut august og alt på planten kan spises. Først kommer bladene, som allerede begynder at titte frem i starten af februar. Så kommer blomsterne i maj og blomsterfrø i maj og juni. Og når du ved, hvor dine ramsløg vokser, kan du faktisk sanke løgene resten af året -altså grave fine små ramsløgs-løg op fra jorden.

Ramsløg i Snackbag

Én af de nemmeste måder at få den lækre ramsløgsmag med ind i efteråret på, er at lave ramsløgsalt -det er nemt at lave, nemt at bruge til det meste madlavning og holder sig utroligt længe. Kom ramsløgsalt i et smukt genbrugsglas eller en lille snackbag og du har en smuk, nem og smagfuld værtindegave.

Her får du 2 forskellige måder at lave saltet på -alt efter hvor meget tid du har hvornår. Det er ikke ikke altid man lige har tid til at lave saltet (eller har nok salt i huset) samme dag som man har været ude og sanke.

OPSKRIFT 1 (Den, hvor man ridder samme dag man sadler;)

50G FRISKE RAMSLØGSBLADE (cirka)

1DL SALT EFTER EGET VALG (Vi har prøvet en del forskellige. Alt bliver godt, men kvaliteten af saltet er også med til at bestemme det endelige resultat)

Skyl bladene grundigt og dup dem tørre med et viskestykke. Hak eventuelt bladene groft og smid dem derefter i en minihakker eller blender sammen med saltet.

Fordel massen på en bageplade og tør i ovnen ved ca 50 grader i et par timer. Tjek en gang i mellem. Når det er tørret kan du bruge det som det er, eller blende det en sidste gang, hvis du vil have meget fint urtesalt. Det her er saltet der får en meget fin frisk grøn farve.

Opbevar i en lufttæt beholder.

Hjemmelavet ramsløgsalt

OPSKRIFT 2 (Den, hvor man tager én ting ad gangen)

Dette salt smager også lækkert og har en lidt mere afdæmpet farve.

50G RAMSLØGBLADE (cirka)

1DL SALT EFTER EGET VALG (Vi har prøvet en del forskellige. Alt bliver godt, men kvaliteten af saltet er også med til at bestemme det endelige resultat).

Opbevar i en lufttæt beholder. Brug fx en Snackbag, så kan du altid se, hvad der er i.

Skyl bladene grundigt og dup dem tørre med et viskestykke. Hak eventuelt bladene groft og læg dem til tørre et varmt og luftigt sted for eksempel på en bageplade. Rod gerne rundt i bladene en gang imellem indtil de er helt tørre.

Smuldr de tørre ramsløgblade ned i en minihakker eller blender og kom saltet i. Kør et par omgange, så salt og ramsløg danner en ensartet masse/drys og indtil de lidt hårdere stilke er findelte.

Brug ramsløgsalt i al slags mad og glæd dig over, at det måske er med til at minimere saltindtaget en smule -bare fordi der er så meget smæk på smagen.

Saltet giver en fin grønlig farve til fx creme fraiche og dressing og er som skabt til et blødkogt æg eller ovenpå en avovadomad -prøv det:)

Multibags og sandwichbags er perfekte til en sanketur. Jeg har typisk et par stykker i tasken så der kan sankes lidt forskelligt på en tur i skoven eller til stranden.

 

 

Find flere opskrifter med ramsløg og læs lidt mere om planten og forvekslingsmuligheder her.

 

Leave a comment